sobota 13. marca 2010

Nový kúsok - Piloun

Pred pár dňami som dostal od priateľa tento zaujímavý kúsok. Celý názov noža je bonus vz. 85. Rozmery tohto noža sú: celková dĺžka 292 mm, dĺžka čepele 148 mm, šírka čepele 34 mm, hrúbka čepele 3,7 mm a hmotnosť noža bez gumeného púzdra je 270gramov. Mal by byť zhotovený z ocele AK5 z Poldi Kladno. Mal by to byť ekvivalent 17029 alebo 1.4034.

Jedna strana čepele má na sebe pílku, druhá má hladký výbrus a nachádza sa nej niečo ako ostrie. Na tlak to nereže ale dala sa s tým prerezať plastová fľaša od minerálky, skúšal som to aj s pílkou ale môjmu spydercu sa to samozrejme nevyrovná. Ťažko či sa pri návrhu tohto noža rátalo len s takouto ostrosťou alebo sa mal ešte dobrúsiť. 
Rozmýšľal som kde by sa dal využiť, keďže sa až tak často nepotápam :-) predpokladám, že gumená rúčka nie je stavaná na záťaž sekaním dreva alebo väčšiu záťaž v zmysle pracovného noža v lese.
Je to každopádne krásny kúsok do mojej zbierky :-)












Viac informácií aj zaujímavú diskusiu k tomuto zaujímavému nožu nájdete aj na výbornom webe knife.czhttp://www.uton.cz/nuz-csla-bonus-vz-85/ a viac fotiek aj ostatných variantov tohto noža na http://www.uton.cz/nuz-csla-bonus-vz-85/b85-typy-nozu/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára