sobota 13. marca 2010

Bizón z Číny

Postupne dopĺňam články, ktoré sa mi nazbierali za posledný rok, keďže času bolo menej a starostí viac. Tu je ďalší krásný kúsok od Smith & Wesson - Hunting series. Je to Stewart A. Taylor collection. Konštrukcia noža je full tang, s dutým výbrusom a drop point tvarom čepele. Materiál noža je nerezovka 440C a rúčka je z bizónieho parohu. K nožu je dodávané robustné a pomerne kvalitné čierne kožené púzdro. Nôž som používal intenzívne niekoľko mesiacov od prác v kuchyni až po prácu s drevom. 

Tento nôž mi padol do ruky ako uliaty už od prvej chvíle. Chystám sa spraviť si na neho kydexové púzdro aby som ho mohol nosiť pri sebe ako EDC nôž. Kožené púzdro na bežné nosenie postačuje, koža je kvalitná, jediné čo nevydržalo časté používanie bol cvok na koženom remienku poistky púzdra.


Nôž mal od výroby drobné nedostatky. Rukoväť nie je úplne dopracovaná, má na niektorých miestach ostré hrany, keďže po prilícovaní a zanýtovaní črieniek už nezrovnali prečnievajúcu časť rúčky. Tak isto ostrie nie je dokonalé a je mierne zvlnené na dvoch miestach. Postupne sa ho snažím prebrúsiť. Nôž drží napriek tomu ostrie veľmi dobre. Výborne sa s ním krája mäso, zelenina, slanina. Tak isto sa s ním dobre vyrezáva z dreva a robí sa jemná práca, samozrejme v rámci možností jeho hrubej 3,2mm čepele.
Rúčka by ešte okrem zabrúsenia prečnievajúceho tela čepele cez črienky (cca 0,1-0,2mm) potrebovala zabrúsiť prečnievajúce nýty. Ich hlavičký sú síce zabrúsené ale aj tak nýty trochu prečnievajú (niektoré aj 1mm) a pri určitých úchopoch noža je tento pocit nepríjemný.
Všetky tieto nedostatky sú ale na druhej strane priestorom pre šikovné ruky. Každopádne je tento nôž dobre použiteľný s veľmi príjemným tvarom úchopu, veľkosťou aj obratnosťou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára